Kontakt

Kurser,rådgivning,kommentarer mm. skriv til ait-info@ruc.dk

Open access tidsskrifter på godt og ondt

Open Access tidsskrifter,dvs. tidsskrifter,som er gratis tilgængelige for den enkelte læser og for institutioner,er i hastig vækst. For en oversigt,se:Directory of Open Access Journals,http://www.doaj.org.

Men der er dog nogle slanger i det nye,digitale publiceringsparadis.

  • En af dem er,at udviklingen inden for tidsskrifter,og e-publicering i det hele taget,går væsentligt hurtigere,end den Bibliometriske Forskningsindikator kan følge med til (og her tænkes end ikke på nye,dynamiske publiceringsformer som fx. wiki og blog,som ikke tæller med i forskningsregnskabet).
  • En anden er,at en del OpenAccess tidsskrfifter er,om ikke direkte fup,så dog af meget ringe kvalitet. Jeffrey Beall vedligeholder en nyttig oversigt over det han kalder “predatory open access publishers”. Den er det klogt at konsultere,inden man falder for en af de mange e-mail-opfordringer til at bidrage til dette eller hint;  se:http://metadata.posterous.com/83235355.
  • Og en tredje,som gælder generelt for e-publicering,arkivering,eller præpublicering,er reglerne for,hvad man man selv må lægge på nettet,hvornår,og i hvilken stand. Til afdækning af dette erUniversity of Nottinghams SHERPA/RoMEO database en uvurderlig hjælp,se:http://www.sherpa.ac.uk/romeo/.

Comments are closed.