Kontakt

Kurser,rådgivning,kommentarer mm. skriv til ait-info@ruc.dk

Fremtidens bog?

E-bogslæsere,tablets,pc’er mobiltelefoner gør det muligt at distribuere tekster digitalt og at læse dem i papirløs form. Men selve det lineære bogformat bliver dybest set ikke anfægtet.

Multimedier og interaktivitet i e-bøger er et næste trin i udviklingen. Mike Matas’TED-talk om  “A next-generation digital book”  leverede et af de første eksempler (http://www.ted.com/talks/mike_matas.html). Siden har Apples iBooks Author gjort teknologien så enkel og tilgængelig,at stort set alle kan producere en interaktiv e-bog (http://www.apple.com/ibooks-author/).

Nyeste trin i udviklingen er at gentænke selve bogens funktionalitet. Det har designvirksomheden IDEO gjort i form af tre prototyper,se:  http://www.ideo.com/work/future-of-the-book. Den en ene af dem trækker bogen ind i læserens virkelighed,så skellet mellem fiktion og hverdag,bog og læser udviskes,når fx geografisk placering,telefonsamtaler eller opgaveløsning er med til at bestemme udviklingen i handlingen,eller når læseren bliver medforfatter. Anden prototype opbygger et virtuelt bibliotek inden for en gruppe eller en organisation,hvor deltagerne gennem interaktion med bøgerne og med hinanden konstruerer og deler viden. Og den tredje prototype opbygger et meta-lag omkring en tekst,således at læseren kan samle,hvad der er skrevet om teksten eller om emnet som sådan,hvad det har været af debat,hvilke andre sysnsvinkler,der kan anlægges,etc.

Comments are closed.